Laitoin heti valmiiksi tuohon otsikkoon, että tämä on ensimmäinen osa meidän keittiösuunnittelua, koska jatkoa varmasti seuraa. Varmaan tämä on tuttua kaikille muillekin rakentajille. Keittiö toimintoineen on niin keskeisessä osassa ensin talonrakennussuunnitelmissa ja sitten itse asumisessa. Tavoitteena on saada siitä sekä käytännöllinen että viihtyisä työskentely- ja oleskelutila. Kalusteet sekä vesi- ja sähköliitännät ovat kiinteitä, niitä ei tuosta vaan voi muutella, joten palaset pitäisi saada kerralla loksahtamaan paikoilleen. Eräässä keittiömyymälässä suunnittelija sanoikin, että paras olisi kun taloa alkaa rakentamaan, että ihan ensimmäiseksi suunnittelisi keittiön ja vasta sitten sen muun talon siihen ympärille. Pitää niin paikkansa, on useammankin kerran tullut mieleen tätä keittiöpalapeliä pelatessa!

keittiosuunnittelu-1
Arkkitehdin suunnitelma keittiökalusteiden sijoittelusta.
KEITTIÖHAAVEITA

Muodoltaan keittiöstämme tulee L-mallinen ja saarekkeellinen. Tyyliltään se tulee olemaan moderni ja linjakas sekä kalustemainen, koska se on osa avointa ”olotilaa”. Samasta syystä kodinkoneet integroidaan kalustepeitteisiksi. Eikä saarekkeeseen tule vesipistettä eikä liettä, joten ei tule myöskään huuvaa roikkumaan katosta saarekkeen päälle. Tällä hetkellä suunnitelmissamme on väritykseltään mattamaalatut harmaat kaapistot sekä mustat tasot ja mahdolliset avohyllyt ym. yksityiskohdat.

harmaa-keittio-1

Keittiön toiminnallisuuteen ja käytännöllisyyteen liittyviä toiveita ovat mahdollisimman runsaat säilytys- ja työskentelytilat. Suurin osa säilytystiloista tulee olemaan isoissa laatikoissa pöytätason alla. Kaikille pienkoneille, keittiövälineille, astioille ja ruokatavaroille pitäisi löytyä oma paikkansa, jotta tasot pysyisivät siisteinä. Jonkinlainen aamiaiskaappi on meidän – kuten nykyään monen muunkin rakentajan ja remontoijan – toivelistalla. Lisäksi olemme suunnitelleet keittiöön oman ruokailupaikan kahdelle kissallemme. Hyvä valaistus, tarpeeksi pistorasioita oikeissa paikoissa ja helposti puhdistettavat pinnat ovat myös käytännöllisen keittiön vaatimuksia.

harmaa-keittio-2

KEITTIÖTOIMITTAJAN VALINTA

Mitään päätöksiä keittiökalusteista ja niiden toimittajasta emme vielä ole tehneet. Suunnittelupalaverissa olemme käyneet seitsemässä keittiömyymälässä: Puustelli, Keittiömaailma, Esan Levykaluste, Kitzen, Topi Keittiöt, Tampereen Keittiötukku ja Ideal-Keittiöt. Kaikista muista paitsi Topi-Keittiöiltä olemme saaneet tarjoukset ja niitä nyt vielä vertailemme ja harkitsemme. Toiveidemme mukaista täydellistä pakettia ei missään näistä suunnitelmista ole, hyviä ideoita kuitenkin on jokainen tarjonnut. Keittiösuunnittelun jatkoa seuraa, kunhan pääsemme taas eteenpäin tässä valintaprojektissa.

harmaa-keittio-3

Ensimmäinen kuva kaupunkikotimme keittiöstä, muut inspiraatiokuvat Pinterestistä.

Yksi vastaus artikkeliiin “Keittiösuunnittelu osa 1

Kommentointi on suljettu.