Keittiökalustetoimittajia on niin paljon, että sen oikean valinta tuntuu välillä tosi hankalalta ja aikaa vievältä. Kaikissa mahdollisissa paikoissa ei millään voi käydä, mutta itse ainakin tykkään jonkin verran vertailla eri vaihtoehtoja. Keittiösuunnittelun alkaessa meillä oli muutama keittiöfirma mielessämme ja matkan varrella niitä on tullut vielä muutama lisää. Suunnittelupalaverissa olemme nyt käyneet seitsemässä liikkeessä, tässä pieni yhteenveto kokemuksistamme.

PUUSTELLI
puustelli
kuva Puustelli

Puustellin keittiömyymälässä kävin jo aikaisessa vaiheessa, ennen kuin talomme rakentaminen oli vielä alkanutkaan, pohjapiirustus oli kyllä jo olemassa. Olin varmaan jättänyt yhteystietoni heidän asuntomessupisteelleen (Jyväskylässä 2014?), kun heiltäpäin otettiin yhteyttä. Ajattelin, että jostainhan suunnittelu on aloitettava ja olin kuullut, että nimenomaan keittiön suunnittelu kannattaisi aloittaa jo hyvissä ajoin rakentamisen alkaessa. Joten Puustellille lähdin ensimmäiseksi keittiön pohjapiirustuksen kanssa. Tuolloin emme olleet vielä miettineet keittiön ulkonäköä ja toimintoja kovinkaan paljon, enkä ollut perehtynyt tarkemmin keittiötrendeihin, materiaaleihin ja väreihin, mekanismeihin ja muihin hienouksiin. Ihan kivan ja kohtuuhintaisen tarjouksen Puustellilta saimme, mutta emme vielä niin varhaisessa vaiheessa halunneet sitoutua mihinkään. Heidän keittiömyyjänsä aina silloin tällöin edelleen soittelee – ja minä vastailen, että katsotaan nyt vielä vähän aikaa eteenpäin.

KEITTIÖMAAILMA
keittiomaailma
kuva Keittiömaailma

Puustellin jälkeen keittiösuunnittelumme ja koko talon rakentaminen pysähtyi siihen, että kaupunkikodissamme tuli putkiremontti ajankohtaiseksi paljon aikaisemmin, kuin olimme odottaneet. Se oli kyllä ollut tiedossa jo silloin, kun myimme ensimmäisen talomme ja muutimme kaupunkiin yhteistalouteen isä-pappani kanssa. Olimme kuitenkin laskeneet, että ehtisimme rakentaa uuden talomme sen verran valmiiksi, että voisimme koko sakki muuttaa sinne putkiremontin tieltä, mutta remontti aikaistuikin niin paljon, että se ei ollut mahdollista. Panimme talonrakennuksen tauolle, etsimme tilapäisen asunnon putkiremontin ajaksi ja ryhdyimme suunnittelemaan kaupunkikotiin uutta keittiötä.

Tätä keittiötä varten kävin suunnittelupalaverissa putkiremontin urakoitsijan kanssa yhteistyötä tekevän keittiökalustefirman kanssa. Mutta kun se suunnitelma tuntui hätäisesti tehdyltä peruskyhäelmältä, joka silti oli aivan liian kallis, ja kun vielä meidän kemiatkaan ”suunnittelijan” kanssa eivät kohdanneet, niin se suunnitelma ja firma sai jäädä.

Seuraavaksi otin yhteyttä Keittiömaailmaan ja sieltä löysin kivan ja asiansa osaavan suunnittelijan, jonka kanssa teimme kaupunkikotiimme hyvän ja kohtuuhintaisen suunnitelman. Tämä keittiön uudistus putkiremontin yhteydessä sujui Keittiömaailman kanssa todella hienosti. He hoitivat yhteydenpidon putkiremonttifirman kanssa mm. sähkö- ja putkitöiden osalta ilman, että meidän tarvitsi olla siinä välissä mukana. Vanhan keittiön purku ja uuden asennus meni hyvin, vain yksi pieni reklamoitava kohta uudessa keittiössä oli, mutta sekin hoidettiin nopeasti ja veloituksetta.

Kun tämä kaupunkikodin keittiöremontti tuli ajankohtiseksi, niin ajattelin heti tehdä siitä jonkinlaisen kokeiluversion uuden talomme keittiösuunnittelussa. Keittiöstä tulikin mielestäni hieno: moderni ja tyylikäs, silti viihtyisä ja kodikas. Väritykseltään kaapistot ovat alhaalla antrasiitinharmaata viilukuviota ja ylhäällä kiiltävää valkoista, työtasot ja välitila vaaleanharmaata betonijäljitelmälaminaattia. Tykkään näistä valinnoista tosi paljon edelleen – mutta ihan samanlaista väri- ja materiaalimaailmaa ei nyt seuraavaan keittiöömme ole tulossa. Keittiömaailmassa olemme kuitenkin käyneet jälleen suunnitelmaa teettämässä ja hyvältä vaikuttaa tälläkin kertaa. Heidän valikoimansa tuntuu laadukkaalta ja monipuoliselta eikä hinnaltaankaan ole kaikkein kallein. Ja tuntuu, että suunnitelmaan todella paneudutaan, niin että asiakas saisi juuri toiveidensa mukaisen keittiön.

ESAN LEVYKALUSTE
Esan Levykaluste, Myymälä, Tampere
kuva Esan Levykaluste

Asuntomessututtavuuksiin parilta viimeiseltä vuodelta kuuluu myös Esan Levykaluste. Heidän keittiönsä olivat mielestäni tyylikkäimpien ja laadukkaimpien joukossa sekä Vantaan että Seinäjoen messuilla. Olinkin iloisesti yllättynyt, kun kuulin että heillä on keittiömyymälä Tampereella. Ja kun viime syksynä huomasin lehti-ilmoituksen heidän keittiöpäivistään, piti sinne lähteä käymään. Ensimmäisen suunnittelupalaverin tuloksena syntynyt keittiösuunnitelma oli kyllä aika tavanomainen ja vaisu, mutta kun sitä vielä muokattiin uudelleen, niin saimme jo enemmän odotuksiani vastaavan kalustesuunnitelman, jossa oli sitä tyyliä, jota olin messuilla ihaillut. Hintaa suunnitelmalle kuitenkin tuli aika paljon – suurimpana kuluna varmaankin aamiaiskaappi sekä meille suunniteltu puinen baaritaso saarekkeen yhteyteen. Ja kun emme vielä syksyllä halunneet sitoutua heidän keittiösuunnitelmaansa, niin viimeisen palaverin jälkeen tarjousta heiltä ei enää lupauksista huolimatta tullut. Olinkin jo ajatellut, että Esan Levykaluste pudotetaan pois vertailuista, mutta vähän aikaa sitten Asta-messuilla tutustuimme vielä heidän uusimpiin ideoihinsa ja nyt tuntuu siltä, että täytyisikö kumminkin heidän tarjouksensa vielä kerran päivittää…

KITZEN
kuva Kitzen
kuva Kitzen

Kitzen on aika uusi suomalainen keittiömerkki, jonka tyyliä olen ihaillut monissa sisustuslehdissä. Yksinkertaista, eleetöntä, ajatonta. Myös Kitzenin löysin yllättäen Tampereelta viime syksynä, Sisutus ID -liikkeen yhteydestä. Sekin oli siis pakko katsastaa, vaikka arvelinkin keittiön hinnan tulevan meille liian kalliiksi. Niin kuin sitten tarjouksesta totesimmekin. Kitzen-keittiöiltä saimme kuitenkin todella asiantuntevaa palvelua ja suunnitelman, jossa keittiön sekä sisustukselliset että tekniset seikat otettiin hyvin huomioon ja ratkaisut tehtiin juuri meidän tarpeisiimme ja tiloihimme sopiviksi. Ehkäpä suunnitelmaa vielä hiukan hiomalla Kitzen-keittiö voisi olla budjettimme rajoissa.

TOPI KEITTIÖT
kuva Topi Keittiöt
kuva Topi Keittiöt

Topi Keittiöt valikoutui käyntikohteeksemme tuttaviemme suosituksesta. He ovat juuri remontoineet uuden kotinsa ja heidän keittiönsä tuli Topilta. Sielläkin oli keittiöpäivät juuri meille sopivasti nyt alkuvuodesta, joten sinne tutustumaan. Topillakin tuntui olevan hyvä valikoima mallistoja yksilöllisine ratkaisuineen ja varmaan myös laadukkaat kalusteet. Kerroimme toiveitamme, katselimme erilaisia kaappi- ja laatikostoratkaisuja, ovimateriaaleja ja työtasoja ja sovimme uudesta palaverista suunnittelijan kanssa. Jostain syystä hän takertui toiveeseemme aamiaiskaapista – jollainen heiltä kyllä löytyy, mutta jolle ei meidän suunnitelmassamme oikein tuntunut löytyvän sopivaa paikkaa – ja päivää ennen tapaamistamme hän soittelikin, että kannattaako suunnittelua lainkaan jatkaa, kun hänellä ei oikein ole meille mitään esitettävää! No eipä todellakaan kannata, myönsin, vaikkakin melkoisen hämmästyneenä. Olimmeko tosiaan niin hankala tapaus, että suunnittelija ei pystynyt tekemään minkäänlaista tarjousta vai emmekö muuten kelvanneet heille asiakkaiksi? No, Topi keittiötä meille ei siis ainakaan tule.

TAMPEREEN KEITTIÖTUKKU
kuva Tampereen Keittiötukku
kuva Tampereen Keittiötukku

Tästä keittiökalustetukusta halusimme myös tarjouksen, koska heistä meillä on jo aikaisempaa kokemusta. Sieltä hankimme ensimmäiseen taloomme kaikki muut kaapistot paitsi keittiökalusteet ja sieltä hankin myös yritykseeni säilytyskalusteita useampaankin otteeseen. Mielikuvana oli, että Keittiötukusta saa ainakin peruskalusteet edulliseen hintaan. Tutun miehen kanssa suunnittelu sujui hyvin ja lähes kaikkiin toiveisiimme löytyi jonkinlainen ratkaisu, jos ei muuten, niin mittatilaustyönä. Mutta tämäkö oli syynä siihen, että kalustetarjous ei ollutkaan edullinen, vaan hinnaltaan kaikkein kalleimpien joukossa. Joten Keittiötukku varmaan karsiutuu pois, kun päätöksen aika tulee.

IDEAL-keittiÖT
kuva Ideal-Keittiöt
kuva Ideal-Keittiöt

Asta-messuilla poikkesimme myös Ideal-Keittiöiden osastolla ja sovimme siellä suunnittelupalaverista heidän liikkeessään. Halusimme vielä selvittää, pitäisikö paikkansa heidän mainoslauseensa ”laadukkaat keittiöratkaisut kilpailukykyisillä hinnoilla”. Kaikissa muissa keittiömyymälöissä olemme käyneet kaksi tai kolmekin kertaa hiomassa suunnitelmia, mutta Ideal-Keittiöillä se tehtiin heti ensimmäisellä kerralla kuvineen, kalusteluetteloineen ja hintoineen valmiiksi tarjoukseksi. Aikaa kului, mutta toisaalta ei sitten tarvinnut odotella suunnitelman valmistumista eikä järjestää aikaa toiseen tapaamiseen. Ja kyllä, Idealin ratkaisut totesimme kohtuuhintaisiksi ja aika laadukkaiksikin. Ihan toiveidemme mukaista keittiötä heiltäkään emme varmaan saisi, mutta jos hinta tulee valinnan ratkaisemaan, niin Ideal-keittiö on tarjouskilpailussamme mukana.

Sen verran viivytyksiä rakennuksella on tullut eteen, että ihan vielä emme halua tehdä lopullisia päätöksiä keittiönkään suhteen. Pääpiirteissään keittiösuunnitelma on valmiina mielessämme, mutta toimittajien ratkaisuja – ja hintoja – haluamme vielä hiukan vertailla. Siispä Keittiösuunnittelu osa 3 on vielä odotettavissa!

Yksi vastaus artikkeliiin “Keittiösuunnittelu osa 2

Kommentointi on suljettu.