Nyt alkaa olla se aika, kun pitäisi tehdä päätöksiä pintamateriaaleista. Millainen katto, lattiat, seinät? Rimaa vai lautaa, laattaa vai lankkua, maalia vai tapettia? Entä värimaailma ja tyyli? Esteettisyys ja käytännöllisyys? Ja mistä sitten rahat kaikkien haaveiden toteuttamiseen?

Aikaa suunnittelulle on kyllä ollut runsaasti, kun talomme rakentaminen on edistynyt niin hitaasti. Mutta samalla vaihtoehtojen määrä on koko ajan lisääntynyt niin paljon, että päätösten tekeminen tuntuu välillä vaikealta. Nyt tehtyjen valintojen pitäisi kuitenkin kestää aikaa niin, että niihin voisi olla tyytyväinen vielä vuosienkin päästä.

Mitä kauemmin olen tätä blogia kirjoittanut, sitä enemmän olen huomannut tämän auttavan ajatusten selkeyttämisessä mitä tulee rakentamiseen liittyviin suunnitelmiin ja päätöksiin. Aika usein, kun mieleen tulee jokin mietittävä asia, kirjoitan siitä ainakin pienen luonnoksen tänne blogin muistiin. Sitten otan sieltä vuorotellen käsittelyyn ajankohtaiset jutut, joita ryhdyn työstämään. Kirjoitellessani pohdin tavallaan ”ääneen” eri vaihtoehtoja. Ja kun kirjoitelma on valmis, on pohdinnassa ollut asiakin jo jollain lailla paketissa, odottamassa toteuttamista – tai ainakin vaihtoehdot on karsittu muutamaan.

Ja olen todennut meille hyväksi menetelmäksi sen, että minulla on valmiina (itselleni mieluisia!) vaihtoehtoja sitä vaihetta varten, kun päätöksiä pitää tehdä. Minä tykkään lueskella sisustuslehtiä ja raksablogeja, selata nettisivuja ja Pinterest-ideoita, kierrellä kaupoissa ja kerätä esitteitä. Katsella erilaisia vaihtoehtoja, suunnitella ja tehdä valintoja rauhassa ajan kanssa. Ja sitten kun olen valmis, niin lähdetään ostoksille miehen kanssa. Joka ei kovin pitkään jaksa eri vaihtoehtoja vatvoa ja kovin monessa liikkeessä kierrellä. Minä kerron minne mennään ja esittelen omat suunnitelmani. Jos valintani osuvat kohdalleen, niin tehdään päätöksiä, jos ei, niin sitten otetaan aikalisä ja haetaan semmoisia ratkaisuja, jotka ovat molemmille mieleisiä. Yhteistä taloahan tässä kumminkin ollaan rakentamassa.

Sen verran päätöksiä ollaan nyt saatu tehtyä, että värimaailma pintamateriaalien suhteen on selvillä: valkoista, harmaata ja mustaa sekä ripaus lempiväriäni sinistä. Ja nyt, sunnuntai-iltana, käperryn vielä sohvannurkkaan sisustuslehtien ja teekupposen kanssa suunnittelemaan materiaalivalintoja.

design-seeds-cat-tones

kuva Design Seeds Cat Tones