Tähän mennessä olemme tehneet pintamateriaaleista ainakin yhden päätöksen: jo melkein rakentamisen alusta asti meillä on ollut suunnitelmissamme, että lattioiden värinä tulee olemaan musta ja materiaalina lankku.

Musta lattia
kuvat Pinterestistä

Musta väri lattioissa on ollut selvillä jo siitä asti, kun laitoimme ”koeversioon” eli kaupunkiasuntomme lattioihin mustan kivilaattaa jäljittelevän laminaatin. Toki olemme huomanneet, että mustassa lattiassa näkyy hyvin kaikki pöly, kissankarvat, murut ja muut roskat, mutta muuten se on meistä erilainen, tyylikäs ja hieno tausta vaaleamman sävyisille huonekaluille ja matoille. Ja joka tapauksessa niitä kissankarvoja joutuu imuroimaan päivittäin, olipa lattia minkä värinen tahansa!

Lankku taas mielestämme sopisi hyvin maalaistalomme tyyliin. Mutta millainen lankku, aitoa puuta vai jonkinlaista jäljitelmää, puukuvioista laminaattia tai vinyyliä?

Mustan lisäksi haluaisimme lankkulattiamme olevan kestävä ja helppohoitoinen sekä lämpimän ja mukavan tuntuinen astella. Ja hintakin saisi tietysti olla kohtuullinen. Aito puinen lankku tai lauta mustaksi maalattuna olisi varmaan hieno, mutta arveluttaa sen sopiminen lattialämmityksen kanssa, samoin sen kulutuksenkestävyys. Parketti ei myöskään taida olla kovin kolhuja ja iskuja kestävä, emmekä edes ole löytäneet tarpeeksi mustaa vaihtoehtoa. Laminaattiakaan emme uuteen taloomme halua, koska se on materiaalina kova, kopiseva ja kylmä, hinnaltaan edullinenhan se kyllä olisi. Joten vinyylilankku on nyt se, johon lattiavalinnassamme olemme päätymässä.

Vinyylilankun sanotaan olevan kulutusta, kolhuja ja kosteutta kestävän. Sen ei pitäisi olla liukas, vaan pehmeän ja lämpimän tuntuinen, mukava sekä kissojemme että omien tassujemme alla. Se sopii myös lattialämmityksen kanssa ja on hinnaltaan melko edullinenkin. Bauhausista olemme löytäneet laadukkaan tuntuisen ja ennen kaikkea tarpeeksi mustan vinyylilankun. Se näyttää ihan aidolta puulankulta, mutta mitään luonnonmateriaaliahan se ei ole, joten tämä vielä vähän mietityttää.

kuvat Bauhaus / B!Design Click Schwarzwald Eiche

Toiseksi vaihtoehdoksi meille tuli hiljattain puulankkua jäljittelevä laatta. Asta-messujen jälkeen kävimme Vehoniemen Laattamyymälässä – ja totesin tulleemme todelliseen laattataivaaseen! Myymälän valikoimissa on toinen toistaan upeampia laattoja seiniin ja lattioihin. Sieltä löysimme myös parikin hienoa mustaa lankkulaattaa. No, eihän laattakaan tietysti ole aito puulankku, ja lisäksi se on aika lailla kalliimpi kuin vinyylilankku, mutta hieno kylläkin! Ja se sopisi vedenkestävänä materiaalina kylpyhuone- ja WC-tiloihinkin, jonne myös olemme mustia lattioita suunnitelleet.

kuvat Vehoniemen Laattamyymälä / Atlas Concorde Doga Pepper

Vehomien Laattamyymälästä löytyi toinenkin hieno lattialaattavaihtoehto, nimittäin tekstiilikuviota jäljittelevä (niin, jäljitelmää tämäkin!) upea harmaasävyinen laattamallisto. Olen toisinaan haaveillut makuuhuoneeseen pehmeästä kokolattiamatosta hotellityyliin, mutta lopulta tullut siihen tulokseen, että se ei ehkä olisi kovin käytännöllinen meidän kissaperheessä. Se nuhraantuisi, keräisi kissankarvat ja kissat terottaisivat siinä kynsiään. Mutta nyt sain idean, että tällä mattokuvioisella laatalla voisi hienosti toteuttaa makuuhuoneiden lattiat kokolattiamaton tapaan. Upea, suuri italialainen laatta on kyllä aika kallis, mutta jospa kumminkin mahtuisi budjettiin…

kuvat Vehoniemen Laattamyymälä / Atlas Concorde Room

Laattaa vai lankkua – tässä ovat vaihtoehdot, nyt täytyy vielä tehdä vähän tarkempia laskelmia menekistä ja hinnoista ennen lopullista päätöstä.