Kevään ja kesän työkiireiden takia rakennuksella ei ole tapahtunut juuri mitään vähään aikaan. Varsinkaan mies ei ole ehtinyt paneutua rakennushommiin, ja marjatilan paperityöt ovat vieneet omankin aikani. Jonkin verran sisustus- ja muita keskeneräisiä suunnitelmia olen kuitenkin viime aikoina mielessäni pyöritellyt. Yksi sellainen ikuisuusprojekti, jonka päätin nyt vihdoin saattaa loppuun, on talon valaistussuunnitelma.

Kaivoin esiin vanhan Winledin valaistussuunnitelman, jonka aikoinaan teetimme asuntomessutarjouksena. Silloin rakentaminen oli vasta aluillaan eikä meillä itsellämmekään vielä ollut tarkkaa käsitystä siitä, millainen talosta lopulta olisi tulossa ja mitä valaistukselta haluaisimme. Koska asia ei ollut vielä silloin ajankohtainen ja koska suunnitelma muistaakseni oli hinnaltaankin aika kallis, niin emme tehneet Winledin kanssa mitään jatkosopimuksia valaistuksen toteuttamisesta heidän suunnitelmansa pohjalta.

Suunnitelman mukana saimme kuitenkin 3D-kuvat talostamme, ja muistan kuinka hienolta silloin tuntui päästä kurkistamaan sisälle taloon eri huoneisiin noiden kuvien myötä. Nyt nuo kuvat lähinnä huvittavat, varsinkin niiden ”sisustus”, mutta tilat sinänsä ovat alkaneet toteutua rakentamisen edistyessä. Uudempia Winledin 3D-valaistussuunnittelukuvia katsellessani täytyy todeta, että nykyään heidän kuvansa ovat aika paljon tyylikkäämpiä ja todenmukaisempia, myös sisustusten osalta. Tässä kuitenkin pieni kierros meidän talossamme à la Winled

keittiö
ruokailu
olohuone
kirjasto
makuuhuone
pienempi makuuhuone
kodinhoitohuone
kylpyhuone
WC
etupiha
takapiha
VALAISINPISTEKUVAT

Tätä Winledin suunnitelman valaisinpistekuvaa käytimme hyväksemme siinä vaiheessa, kun tuli aika tehdä talon sähkösuunnitelma. Yhdessä sähköasentajamme kanssa saimme aikaan oman versiomme.

Winledin suunnitelma on ollut hyvänä apuna myös nyt, kun olemme pohtineet, millaisia valaisimia taloomme tulisi, samoin kuin niiden määrää, valaistustehoa, väriläpötilaa, himmennettävyyttä ym. seikkoja. Pääperiaatteena omassa valaistussuunnitelmassamme on muunneltavuus eri tiloissa ja tilanteissa. Haluamme sekä hyvän, kirkkaan yleisvalaistuksen että pehmeämmän tunnelmavalaistuksen.

Talon yleisvalaistus toteutetaan kattoon upotettavilla mahdollisimman huomaamattomilla led-valopaneeleilla, joiden värilämpötila on 4000 kelviniä eli päivänvaloa jäljittelevää. Samanlaista led-valonauhaa käytetään ainakin keittiön ja kodinhoitohuoneen yläkaappien alapuolella, mahdollisesti myös vaatehuoneissa hyllyjen reunoissa. Tunnelmavaloiksi olemme suunnitelleet kiinteästi asennettavia seinävalaisimia talon keskellä kulkevaan käytävään sekä tietysti pöytä- ja jalkalamppuja sisustuksen mukaan. Näissä värilämpötila voi olla lämpimämpi kuin yleivalaistuksessa.

VALAISIMIA

Winledin valaistussuunnitelman isot valopaneelit eivät ole meidän makuumme, mutta heillä on valikoimissaan muutamia muita mahdollisia vaihtoehtoja yleisvalaisimiksi. Yksinkertaisen tyylikäs valkokehyksinen Kanna sopisi valaisimeksi oleskelutiloihin ja makuuhuoneisiin.

Winled Kanna upotettava valopaneeli

Kivannäköinen pieni Helmi lasineliö voisi olla hyvä kylpyhuoneessa ja wc-tiloissa.

Winled Helmi lasikuutio

Yhdeksi valaisinhaaveekseni on vähän yllättäen tullut monen muunkin sisustajan designunelma eli Flos 265 seinävalaisin. Olin kyllä katsellut sitä lukemattomissa sisustuslehtien ja -blogien sekä Pinterestin kuvissa, mutta vasta kun näin sen Sisustus ID -liikkeen seinällä ollessamme siellä keittiösuunnittelupalaverissa, liityin minäkin sen ihailijoihin. Sille olisi juuri sopiva paikka seinällä olohuoneen isojen ikkunoiden välissä, josta se pitkällä varrellaan ylettyisi hienosti kohdevalaisimeksi sohvaryhmän ylle. Väriltään se olisi musta kuten viereisten ikkunoiden mustat kehykset ja ruudukot.

kuvat Flos ja Pinterest

Toinen valaisinhaaveeni on Alvar Aallon Kultakello eli Artekin A330S. Sellaisia meille mahdollisesti tulisi kaksi kappaletta valaisimiksi keittiön saarekkeen yläpuolelle. Alkuperäinen messinki olisi materiaalina ja värinä upea, mutta luulen että keittiökaappien väreihin ja muuhun sisustukseemme sopisi paremmin kromattu teräs.

kuvat Artek ja Pinterest

Kattovalaisimia taloomme on tulossa vain nuo kaksi saarekkeen kohdalle ripustettavaa sekä yksi isompi ruokailutilaan ison ruokapöydän ylle. Tämä valaisin on myös ainoa, jonka nykyisestä kodistamme otamme mukaan. Kaupunkikodissamme sille ei oikein ole ollut sopivaa paikkaa, se on ollut liian iso ja roikkunut liian alhaalla ja liian keskellä olohuonetta, mutta nyt uuteen kotiin on suunniteltu ja mittailtu juuri sille sopiva paikka.

Valaisin Grönlund Maranello meillä kotona

Huh huh, nyt on valaistussuunnitelma vihdoin kasassa! Tai ainakin viittä vaille valmiina odottamassa sitä hetkeä, kun rakennuksella taas alkaa tapahtua…