Marjatilan kesä on niin työntäyteinen, että aikaa ja jaksamista muihin hommiin ei oikein riitä. Niinpä meillä on päätetty mennä siihen malliin, että keväällä ihan suosiolla pannaan kaikki muut isommat askareet tauolle eikä oteta niistä mitään stressiä. Kesällä keskitytään tilan töihin ja muita juttuja, oman kodin rakentamistakin, jatketaan sitten vasta syksymmällä, kun aikaa ja innostusta on taas enemmän.

Ja näin tehtiin tänäkin kesänä. Rakentamisen lopetimme keväällä siihen, kun olimme päässeet sisätöissä pintamateriaalivaiheeseen. Pientä pohdintaa ja keskustelua materiaalivalinnoista olemme silloin tällöin kesän aikana käyneet, mutta mitään päätöksiä emme ole tehneet emmekä mitään valmista saaneet aikaan. Ihan vasta nyt olemme taas pikku hiljaa käynnistelleet rakennushommia.

Perinteisesti ensin kävimme asuntomessuilla inspiroitumassa muiden rakentajien aikaansaannoksista. Ja sitten viikko messujen jälkeen mies ilmoitti, että ”nyt sun pitäis päättää…” 1) minkälaiset pihavalaisimet laitetaan, ennen kuin päivät pimenevät syksyyn ja 2) jatketaanko rakentamista sisätiloissa vai tehdäänkö talo ensin ulkopuolelta valmiiksi?

No, yhdessä kumminkin päätettiin, että tehdään sekä piha-aluetta valmiimmaksi että taloon ulkoverhous ennen syksyn sateita ja pimeitä. Sisätyöt onnistuvat kyllä huonommillakin ilmoilla. Niinpä nyt on sopivat pihavalaisimet etsinnässä, tarjouspyyntöjä ulkoverhouspaneeleista lähetettynä ja timpuri palkattu sitä panelointia tekemään.

Huomenna tulevat rännien, lumiesteiden ja muiden kattojuttujen asentajat – ja vasta tänään iltapäivällä mies muisti, että ennen sitä pitäisi varmaan räystäslaudat maalata! Mies oli maalla raksalla, joten huristelin viime tipassa ennen sulkemisaikaa Bauhausiin hakemaan hänelle räystäsmaalit. Ja sitten raksan kautta tähän tietokoneen ääreen hakemaan vielä vinkkejä ja ideoita sopivan harmaasävyisen talomaalin valintaan, koska huomiseksi on myös luvattu tarjoukset ulkoverhouspaneeleista ja niiden värisävy pitäisi nyt lopullisesti päättää, jotta saisimme laudat heti tilaukseen.

Kannustalon Harmaja Saimaa -messutalossa voisi olla hyvä väritys meidänkin taloomme…