Nyt alkuvuodesta olemme saaneet lähes kaikki viimeisetkin rakentamiseen liittyvät valinnat tehtyä ja niitä koskevat tarjouspyynnöt lähetettyä. Paljon tavaraa on jo tullutkin raksalle ja iso osa saatu asennettua paikoilleen. Yksi tällainen iso paketti olivat kodinkoneet keittiöön ja kodinhoitohuoneeseen. Valinnoissa päädyimme AEG:n laitteisiin.

Meillä ei ollut mitään ehdottomia vaatimuksia kodinkoneille, ei merkin eikä ominaisuuksien suhteen. Tykkäämme kyllä hyvästä ruuasta ja kokkailusta, varsinkin silloin, kun siihen on hyvin aikaa. Arjen kiireissä ruuanlaiton täytyy yleensä olla nopeaa ja helppoa, muulloin on joskus kiva kokkailla vähän pidemmänkin kaavan mukaan. Mitään hifistelijöitä emme kuitenkaan ole, joten keittiössäkään emme tarvitse mitään erikoisvempaimia. Toimivuus ja helppokäyttöisyys olivat ensisijaiset kriteerit kodinkoneiden valinnassa, ja niihin liitettynä kestävyys ja laadukkuus. Hinnalla oli myös merkitystä, samoin kuin ulkonäölläkin jonkin verran. Tästä syystä halusimme osan koneista keittiökalusteisiin integroituina.

Tampereella pääsee aika hyvin tutustumaan eri kodinkonemerkkeihin, liikkeistä löytyy valikoimaa ainakin edullisimmista ja keskihintaisista merkeistä. Huippumerkkien näyttelyihin täytyy ehkä lähteä pääkaupunkiseudulle. Viime aikojen kokemusta meillä on Siemensin laitteista, jotka meille hankittiin kaupunkikodin keittiöremontin yhteydessä. Ne ovat olleet käytössä nyt reilut kaksi vuotta ja hyvin ovat toimineet. Sellaiset olisimme siis voineet ottaa uudenkin kotimme keittiöön. Vertailussa meillä oli myös AEG, Bosch ja Elecktrolux, joita oli vaihdellen saatavilla eri kodinkoneliikkeistä tai keittiökalusteiden hankinnan yhteydessä.

Lopulta tilasimme AEG-kodinkoneetkin pakettina yhdessä keittiökalusteiden kanssa Esan Levykalusteen kautta. Jonkin verran tein sitä ennen hintavertailuja netissä, ja parista liikkeestä pyysimme tarjouksetkin, mutta kun mitään isoa eroa ei ollut, niin päädyimme tähän helppoon ratkaisuun. Kodinhoitohuoneen pesukoneen ja kuivausrummun hankimme nyt alkuvuoden alennusmyynnistä, AEG:tä nekin.

Nämä laitteet meille on nyt tulossa:

kuvat AEG

Ja vaikka emme mitään tekniikan viimeisimpiä ihmeitä hakeneetkaan, niin kyllä näissäkin keskihintaisissa koneissa on joitakin käytön kannalta ihan kivoja ominaisuuksia, kuten:

Jääkaappi ja pakastin:

 • integroituja, ovi oveen -kiinnityksellä
 • tasainen lämpötila joka hyllyllä
 • avoimen oven hälytys äänellä ja merkkivalolla
 • automaattisulatus

Keittoliesi ja liesituuletin:

 • induktiotaso
 • rajattomat keittoalueet, mukautuvat keittoastian mukaan
 • liukuhipaisukytkimet, joka keittoalueelle omansa
 • ulosvedettävä liesituuletin integroitu kaapistoon lieden yläpuolelle

Uuni ja mikro:

 • kalusteuuni, sijoitetaan saarekkeeseen tason alle
 • monitoimiuuni
 • pyrolyysipuhdistus
 • mikroaaltouuni integroitu avohyllyyn

Astianpesukone:

 • integroitu
 • alakori nostettavissa ylemmäs mukavammalle työskentelykorkeudelle täyttämistä ja tyhjentämistä varten
 • jäljellä olevan pesuajan näytö, lattiaan heijastuva merkkivalo
 • automaattisesti aukeava luukku viimeisen huuhtelun ja ohjelman päättymisen jälkeen, kuivaus luonnollisesti ja energiaa säästäen

Pyykinpesukone ja kuivausrumpu:

 • pesu- ja huuhteluaine liukenevat tasaisesti veteen ennen rumpuun syöttöä
 • ajansäästö-painike, jolla voidaan lyhentää pesuaikaa
 • höyryraikastus-ohjelma vaatteille pesukertojen välillä
 • rumpukuivaimessa turvallisen matalat lämpötilat
 • villavaatteet pysyvät tasaisesti rumpua vasten laakakuivausta jäljitellen
 • kuivaa vaatteet juuri sopiviksi, kaappikuivaksi tai silityskuivaksi

Näiden isojen koneiden lisäksi tarvitaan sitten vielä joukko pienkoneita. Koska entiset jäävät edelleen kaupunkikotiin, niin uuteen kotiin maalle tarvitaan tuplat. Keittiöön ainakin kahvinkeitin, leivänpaahdin ja blenderi, kodinhoitoon pölynimuri, varsi-imuri ja silitysrauta ovat ensimmäisiä hankintoja. Nyt täytyykin alkaa katselemaan liikkeiden tarjouksia sillä silmällä!